poppetje achter skype modern

De ademhalingstraining

Ademen is zo een vanzelfsprekendheid, dat we ons eigenlijk nooit afvragen of dit ook te veel kan zijn. 

Ruim 25% van de Nederlanders hebben één of meer chronische ziekten. Daarnaast zijn er veel mensen die niet echt lekker in hun vel zitten: moe, snel geïrriteerd, gestrest, slecht slapen, veel wakker, lusteloos, geen rust, geen zin om dingen te doen, vaak verkouden, vaak grieperig, verschillende pijnklachten, etc.

Omdat we ons beter willen voelen, gaan op zoek naar allerlei therapieën en voedingssupplementen. Bij misschien wel 99% van deze therapieën wordt ook aandacht besteed aan de ademhaling en vooral aan het goed diep inademen en goed en lang uitademen. Maar wat betekent dat voor het lichaam op het gebied van de fysiologie en de biochemische processen?

Het merendeel van de chronische ziekte en bovengenoemde symptomen zijn een uiting van een niet goed werkende fysiologie. Als we dan gaan kijken naar wat de meest directe invloed heeft op de fysiologie, dan is dat de ademhaling. We ademen 24 uur per etmaal en de ademhaling heeft een directe impact op de zuurgraad (pH) van het bloed. Alle biochemische processen in ons lichaam hebben een optimale zuurgraad nodig om goed te kunnen functioneren. 

Dr. Konstantin Buteyko heeft geconstateerd dat mensen met chronische klachten één ding gemeen hebben: een tekort aan kooldioxide in het lichaam. De mate van ademen heeft invloed op de hoogte van de kooldioxide concentratie en die is weer bepalend voor o.a. de zuurgraad. 

De Klassieke Buteyko Methode is een ademhalingstherapie met als doel een rustige en stille ademhaling. Het zorgt ervoor dat de aansturing van de fysiologische processen weer goed gaan werken. Hierdoor wordt het immuunsysteem sterker, het hoofd helderder en stiller,  de stress-ervaring minder en chronische klachten verminderen of verdwijnen zelfs.

De ademhaling  is de basis van onze gezondheid. Er zijn veel therapieën en methoden, die u allemaal wel iets zullen geven. Maar zolang de ademhaling niet op orde is, geeft u het ook zo weer weg en dat is jammer. Een gezond en fit persoon ademt 4-6 liter lucht per minuut. Het gemiddelde van tegenwoordig is vele malen hoger. Een groot deel van de mensen ademt voor 3 tot 4 mensen tegelijk.

Zoeken