De klassieke Buteyko Methode

De Klassieke Buteyko Methode is een ademhalingstherapie die tot doel heeft het kooldioxide tekort in het lichaam op te heffen en de ademhaling stil en rustig te maken.

Dit kooldioxide tekort is ontstaan doordat er meer kooldioxide is uitgeademd dan fysiologisch verantwoord is. Voor de ademhaling staat een norm: we zouden eigenlijk maar 4-6 liter per minuut moeten ademen. Ademen we meer liter per minuut, dan verliezen we te veel kooldioxide en geeft dit een verstoring in onze biochemische processen.

Het gevolg van een kooldioxide tekort is dat:

  • het bloed te basisch wordt met als resultaat dat onze biochemische processen niet meer optimaal hun werk kunnen doen
  • onze lichaamscellen, organen, spieren en hersenen minder zuurstof krijgen
  • we nog meer gaan ademen, waardoor het kooldioxide gehalte nog verder daalt
  • we verzuring in onze spieren krijgen waardoor spanning ontstaat in de spieren en het zenuwstelsel

 We komen in een negatieve spiraal:

Negatieve ademspiraal

 

Hoe meer we ademen, hoe meer kooldioxide we verliezen en hoe meer kooldioxide we verliezen, hoe meer we gaan ademen 

 

De oplossing is gevonden in het verhogen van het kooldioxide gehalte in het lichaam. Omdat de hoogte van het kooldioxide gehalte direct gerelateerd is aan de ademhaling, kan dit ook alleen maar opgelost worden via de ademhaling.

Konstantin Buteyko heeft een serie oefeningen ontwikkeld, die het kooldioxide gehalte beetje bij beetje weer naar zijn normwaarde terugbrengt. De Buteyko Methode werkt op het fysiologisch vlak en niet op het mechanische vlak. Het is geen methode, die een andere manier van ademen aanleert. Het is een training, die gericht is op het aanpassen van de fysiologische waarden in het lichaam. Vanuit deze herstelde fysiologie gaat de ademhaling zich op natuurlijke wijze manifesteren.

Naast het ontwikkelen van de oefeningen is ook onderzocht welke situaties de ademhaling zwaarder maken. Binnen de Buteyko Methode wordt ook hier aandacht aan besteed.

Zoeken