Astma

Astma is een chronische ontsteking van de longen. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd, wat veel klachten kan veroorzaken. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg de astma is. 

Ondanks de vele onderzoeken, die naar astma worden gedaan, blijft het aantal mensen dat astma krijgt toenemen. In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen de diagnose astma. Er zijn meer vrouwen dan mannen met de ziekte en van de 1 miljoen mensen zijn er ongeveer 115.000 kind.

Triggers die een astma-aanval kunnen uitlokken zijn:

  • Fysieke activiteit
  • Ziekte en met name luchtweginfecties, verkoudheid en griep
  • Seizoensgebonden veranderingen, weersomstandigheid en weersverandering
  • Slapen
  • Voedsel en drank
  • Neusspray
  • Het gebruik van een piekstroommeter
  • Pollen, grassen, bloemen, dieren
  • Emoties, opwinding, lachen, zorgen maken, stress, huilen, ....

Op het moment dat de astma-aanval is getriggerd, gaat de persoon instinctief meer ademen om weerstand te geven aan de luchtwegvernauwing. Uit onderzoek is gebleken, dat de persoon al voordat de symptomen er zijn meer aan het ademen is (Groen 1979, Hibbert 1988, McFadden 1968). Triggers opereren als een stress voor het lichaam. Ze intensiveren de ademhaling wat uiteindelijk resulteert in het hebben van symptomen.

Hoe kan Buteyko helpen
Dr. Konstantin Buteyko heeft geconstateerd dat alle chronische zieke mensen één ding gemeen hebben: een te laag kooldioxide gehalte. Dit geldt dus ook voor mensen met astma. Op het moment dat een lichaam een te laag kooldioxide gehalte heeft gebeuren er twee dingen: ten eerste werken de fysiologische processen niet meer optimaal, waardoor o.a. het immuunsysteem zwakker wordt. Ten tweede geeft Buteyko aan dat het lichaam bij een te veel verlies aan kooldioxide in een verdedigingsmechanisme schiet. Dit houdt in dat het lichaam het verliezen van kooldioxide wil stoppen. Bij mensen met astma betekent dit dat de luchtpijp zich vernauwt.

Gezonde mensen hebben een kooldioxideconcentratie van 40 mm Hg in het arteriële bloed en 46 mm Hg in het veneuze bloed. Bij deze concentraties is het adem per minuut volume 4 - 6 liter. Zoals je een norm hebt voor de bloeddruk en de lichaamstemperatuur, is er dus ook een norm voor ademen. Mensen met chronische klachten, zoals astma, ademen beduidend meer dan deze 4-6 liter per minuut. 

Kooldioxide concentratie Adem per minuut volume in liters Resultaat
40 mm Hg 4 - 6 liter Normale ademhaling
33 mm Hg 10 - 14 liter Dagelijkse medicatie nodig
29 mm Hg meer dan 15 liter Luchtwegvernauwing

Door de Buteyko ademhalingstherapie wordt het kooldioxide tekort uiteindelijk opgeheven en wordt de ademhaling stiller en rustiger. Het immuunsysteem wordt sterker, het fysiologische systeem herstelt zich en het verdedigingsmechanisme (het samentrekken van de luchtpijp) hoeft niet meer in werking te treden.

Tips om uw astma beter te controleren:

  • Gebruik uw luchtwegverwijder op de manier waarop het is voorgeschreven en zeker niet meer dan noodzakelijk 
  • Als u meer dan 2 pufjes moet nemen binnen één week, ga dan nadenken over een manier om uw astma-aanvallen te controleren
  • Houd een dagboek bij met de symptomen, voedsel, het weer, activiteiten e.d. Op deze manier kunt u bepalen wat de grootste triggers zijn voor een astma-aanval
  • Laat geen dieren in uw slaapkamer slapen
  • Houd uw aan gezonde voeding en vermijd het eten van grote maaltijden binnen 2 uur voordat u naar bed gaat
  • Houd u fysiek fit, maar zorg wel dat u bij het sporten altijd de ademcontrole blijft behouden. Dit betekent dat u altijd door de neus moet kunnen blijven ademen.
  • Adem altijd door uw neus, ook bij fysieke activiteiten
  • En natuurlijk: ga u verdiepen in de Buteyko Methode en kijk wat deze ademhalingstherapie u te bieden heeft… Bij medische onderzoeken in Nieuw Zeeland en Australië bleek bij het volgen van de Buteyko Methode een daling van medicijngebruik (luchtwegverwijders) van 85%. En na zes maanden was het gebruik van corticosteroiden met 50% afgenomen. 

 

Lees de volgende onderzoekpublicaties:

Medical Journal of Australia1998, Australië, Dr. S. Bowler en Dr. C. Mitchell (Ziekenhuis Brisbane)

New Zealand Medical Journal: 2000, Nieuw Zeeland, Dr. H. McHugh (Ziekenhuis Gisborne)

Thorax: 2003, Engeland, Dr. S. Cooper, Dr. J. Osborne, e.a. (Ziekenhuis Nottingham)

 

Zoeken