Darmproblemen

Darmproblemen en darmaandoeningen komen veel voor. Een groot percentage van de Nederlanders hebben klachten:  te veel gasvorming, opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, indigestie, zweren en misselijkheid.

Het maagdarmstelsel wordt gevormd door de maag en de darmen en is samen met de slokdarm en de maag verantwoordelijk voor de spijsvertering. De dunne en dikke darm vormen samen het darmstelsel, waarbij de dunne darm (duodenum) 6 tot 7 meter lang is. Aansluitend op de dunne darm begint de dikke darm.

De functie van de darmen is het verteren en opnemen van voedingsstoffen, dat feitelijk al begint in de mond. Lichaamssappen vanuit de verschillende organen komen in de darmen terecht om het verteringsproces op gang te brengen.  Vervolgens scheidt de lever de stoffen uit via de gal, waarna de afvalstoffen door middel van ontlasting het lichaam verlaten. 

Een juiste zuur-base evenwicht (zuurgraad, pH) is belangrijk voor het functioneren van de verschillende processen in het lichaam. Zo geldt voor de maag, dat deze het beste functioneert in een zure omgeving. De darmen daarentegen zijn meer gebaat bij wat meer base. Wanneer het darmkanaal een te zure pH-waarde heeft, zijn ziekten aan het darmkanaal een gevolg.

Hyperventilatie oftewel te intensief ademen verstoort het zuur-base evenwicht in het hele lichaam. Het legt de spijsvertering stil en de hypocapnia (te lage hoeveelheid kooldioxide in het bloed) stimuleert de stamcellen in de darmen om meer histamine vrij te geven. Dit draagt o.a. bij aan ontstekingen en spasmes van het gladde spierweefsel in de darm. Daarnaast is het ook zo dat bepaalde bacteriën en virussen het niet fijn vinden in een zuurstofrijke omgeving. Door minder te ademen wordt het kooldioxide gehalte in het lichaam verhoogd. Dit heeft weer tot gevolg dat zuurstof makkelijker wordt afgegeven aan de lichaamscellen (Bohr-effect) en er een meer zuurstofrijke omgeving ontstaat.

Wat kan helpen

  • Eet bescheiden hoeveelheden en eet alleen als u honger hebt
  • Eet basevormende voeding. Dit betekent: niet te veel vlees
  • Drink voldoende water
  • Neem voldoende beweging, maar zorg dat u altijd de ademcontrole behoudt
  • Adem alleen door de neus en ga het Buteyko programma doen om chronische hyperventilatie te stoppen. Door de ademhalingstherapie te doen gaat u minder ademen, wordt het kooldioxide gehalte in uw lichaam verhoogd, zodat het gladde spierweefsel kan ontspannen, er minder slijm wordt aangemaakt en de zuurgraad wordt hersteld

Op het moment dat het kooldioxide gehalte weer op de normwaarde is, kan het lichaam beter omgaan met het aangeboden voedsel.

Zoeken