Hooikoorts en allergieën

Hooikoorts en sinusproblemen lijken veel op astma, alleen zit het probleem niet in het borstgebied maar in de neus.

Als we blootgesteld worden aan gevaren zoals bacteriën en chemicaliën zal de nasale doorgang automatisch gaan opzwellen en meer slijm produceren. Op deze manier houdt het de giftige gassen buiten de deur, maar is het irritant als het ook gebeurt wanneer we in het voorjaar lekker buiten in de natuur fietsen. Soms functioneert het immuunsysteem niet goed en kan het niet goed meer herkennen wat nu echt schadelijk is en wat niet. Ongevaarlijke pollen of kattenschilfertjes worden opeens als potentieel gevaar gezien. Histamine wordt aangemaakt en veroorzaakt zwelling, jeuk, spiertrekkingen, lekkende bloedvaten en een toegenomen slijmproductie.

vicieuze cirkel chronische hyperventilatie en nasale problemen 

Allergieën veroorzaken niet alleen irritatie en lokale immuunreacties, maar zijn ook een stress die invloed heeft op het hele lichaam. Het hebben van een loopneus, constant niezen of een kriebelhoest is niet echt levensbedreigend. Maar de stress, die dit in het lichaam veroorzaakt maakt wel dat de ademhaling zich intensiveert en de bloeddruk omhoog gaat. Door meer te ademen, adem je ook meer in van het allergeen, terwijl je ook nog een keer meer kooldioxide verliest. Uiteindelijk resulteert dit in bovenstaande vicieuze cirkel.

Hoe kan de Buteyko ademhalingstherapie helpen
Het is Buteyko's overtuiging dat de neus de eerste in lijn is als het gaat om het verdedigingsmechanisme tegen hyperventilatie. De neus is het instrument om te ademen en moet er voor zorgen dat de lucht gereinigd wordt, en de juiste vochtigheidsgraad en temperatuur heeft, voordat de lucht de longen instroomt. Als we meer ademen dan fysiologisch goed is, gaat de neus dichtzitten om het verlies van kooldioxide in te perken. Het sterker gaan ademen, door de mond gaan ademen of middelen/sprays gebruiken die neus vrijmaakt, zal in eerste instantie verlichting geven maar uiteindelijk het probleem verdiepen. Er wordt namelijk niets gedaan aan de oorzaak: het probleem van hypocapnia (een te lage hoeveelheid kooldioxide in het bloed).

Als de normwaarde van de kooldioxide concentratie is hersteld, is er geen reden meer voor het lichaam om in het verdedigingsmechanisme te schieten:

  • Met minder ademen worden er minder allergene stoffen ingeademd
  • Excessieve histamineproductie wordt gereduceerd met als resultaat minder ontstekingen en slijmproductie
  • Bij minder ademen wordt de beschermende slijmlaag niet taai door uitdroging met als resultaat dat er geen extra slijmproductie nodig is om de neus vochtig te houden
  • Het immuunsysteem kan effectiever werken

Zoeken

Pollenverwachting

HooikoortsALERT.nl Webwidget: Het hooikoortsweerbericht op uw website zoals u dat wilt!