Huidproblemen

De normale temperatuur van de huid ligt tussen de 36 en 37 graden Celsius. Een functie van de huid is het assisteren bij het in stand houden van de lichaamstemperatuur. Als de lucht koel is door bijvoorbeeld airconditioning, zal het bloed meer naar de huid stromen om verlies van warmte tegen te gaan. Hierdoor ontstaat er een verminderde bloedstroom in het lichaam.

Ook verborgen hyperventilatie resulteert in een mindere bloedstroom, waardoor er minder voeding naar de huid gaat. Deze situatie kan jaren aanhouden. Uiteindelijk leidt dit tot een chronische bleke teint, koude handen en voeten, het slecht functioneren van de lichaamscellen en voortijdige veroudering.

Verborgen hyperventilatie met als resultaat hypocapnia verergert ook de histamine productie (Kontos, 1972). Er ontstaat een zwelling en kleine bloedvaten gaan lekken. Dit resulteert in roodheid of een andere verkleuring. Histamine kan ook jeuk, ontstekingen en uitslag veroorzaken. Het krabben en de frustratie helpen vervolgens mee om de al stressvolle situatie nog meer gestrest te maken.

Een droge huid is ook een gevolg van chronische hyperventilatie. Iedere dag gaat er 1,5 liter water vanuit het lichaam naar de neus om de ingeademde lucht vochtig te maken (Fried 1987) en waterdamp wordt uitgeademd. Dit betekent dat als men meer ademt dan fysiologisch nodig is en je niet voldoende water drinkt om dit te compenseren, dit water aan het lichaam onttrokken wordt met als gevolg een droge, schilferige huid.

Haargroei en onderhoud van de huid wordt beïnvloed door het zuur-base evenwicht in het lichaam en staat dus ook in relatie tot chronische hyperventilatie. De hormonen staan onder invloed van de ademhaling, waaronder de hormonen die verantwoordelijk zijn voor haargroei en het onderhoud van de huid. Als de verantwoordelijke hormonen niet voldoende zuurstof krijgen of de pH van de intracellulaire vloeistof niet optimaal is, zullen deze hormonen minder goed functioneren. Dit kan een aantal gevolgen hebben, zoals slecht herstel van de huid, verkleuringen, grove huid en haaruitval.

Hoe kan Buteyko helpen
Alles wat hierboven beschreven staat maakt de huid extra sensitief. Om dit te veranderen kunt u een aantal dingen proberen:

  • Vermijd erg heet water, parfums en alles wat een erge sensitieve huid kan irriteren
  • Drink voldoende water om dehydratie te voorkomen
  • Steroïde crèmes of orale steroïden zijn soms voor korte tijd nodig om het immuunsysteem te onderdrukken. Maar wees hier wel voorzichtig mee.
  • Houd een dagboek bij met het voedsel dat u eet en de crèmes die u gebruikt en hoe uw huid daarop reageert
  • Probeer niet te krabben, omdat dit meer problemen veroorzaakt dan oplost. Wrijf er zachtjes over heen of druk een paar keer met uw hand erop.
  • Herstel het normale, stille ademhalingspatroon met oefeningen vanuit de Buteyko ademhalingstherapie. Door minder te ademen, verliest u minder vocht, stimuleert u de bloedstroom en vermindert u de histamine aanmaak.

Zoeken