Sport en gebrek aan energie

Het deelnemen aan fysieke activiteiten is een belangrijk onderdeel om gezond te blijven. Dit is echter niet altijd mogelijk als de energie en kracht hiervoor ontbreken. Als u dan toch doorzet, leidt het tot veel negatieve symptomen en soms werkt het zelfs destructief. Als u inadequate ademt is het moeilijk om de beste te zijn en soms is het zelfs onmogelijk om te sporten.

Sporten is om verschillende redenen belangrijk. Sporten zorgt ervoor dat de spieren en botten worden versterkt. Doordat door sporten uw hartslag wordt verhoogd en de ademhaling toeneemt, gaat u transpireren. Hierdoor worden afvalstoffen en gifstoffen uitgescheiden en wordt spanning losgelaten. Maar als u sporten beoefent op een manier dat u uitgeput raakt of dat u totale verlies van ademcontrole hebt, dan werkt sporten averechts.

Vroeger was men fysiek actiever, omdat het werk meer fysieke activiteit vereiste. Er werd meer gewandeld, meer gefietst, .... Nu heeft een groot deel van de mensen een zittend beroep en gaan we vaker met de auto ergens heen. Doordat we minder bewegen, vermindert onze algehele fitheid en krijgt gewichtstoename een kans om toe te slaan. Hierdoor komt er extra druk op de hart- en longfunctie tijdens het sporten. Het gaat oncomfortabel voelen, het sporten wordt steeds minder en uiteindelijk sporten we helemaal niet meer, terwijl de fysieke problemen toe blijven nemen. Het gemiddelde gewicht is behoorlijk toegenomen in de laatste 8 jaar en een belangrijke reden hiervoor is het gebrek aan beweging.

Buteyko stimuleert het doen van fysieke activiteiten, omdat het een manier is om de kooldioxide concentratie hoger te maken. Hoe meer u beweegt, hoe meer kooldioxide vrijkomt vanuit de verbrandingsprocessen. U creëert een gezondere leefstijl met als gevolg dat u lekkerder in uw lijf komt te zitten.

Echter de oefeningen zullen op een niveau moeten zijn, dat u altijd de ademcontrole behoudt. Dit betekent sporten op een manier dat uw ademhaling nog altijd comfortabel voelt. Als u door de mond moet gaan ademen, raakt u meer kooldioxide kwijt dan uw lichaam tijdens het sporten aanmaakt. Als u sport, zorg er dan voor dat u zowel door de neus in- als uitademt.

 

Hoe Buteyko ademhalingstherapie kan helpen

Bij Buteyko draait alles om het op normwaarde houden van de kooldioxide concentratie in het lichaam. Als we bewegen produceren de spieren veel kooldioxide, dat gebruikt wordt om de vereiste kooldioxide concentratie in stand te houden. Echter snel opbouwen van veel kooldioxide in het lichaam stimuleert de ademhaling en maakt het mogelijk dat we meer dan 100 liter per minuut gaan ademen gedurende de oefening (Salazah 1991). We ademen dan meer dan fysiologisch verantwoord is. Er verdwijnt meer kooldioxide uit het lichaam dan dat er opgebouwd is. Daarom is het belangrijk om tijdens de oefening altijd ademcontrole te houden en zowel de inademing als de uitademing door de neus te doen.

Als u begint met sporten begin dan heel rustig en blijf ademcontrole houden. Op het moment dat u gaat hijgen en door de mond gaat ademen, neemt u gas terug. U doet de oefening rustiger en als dat ook nog te veel is stopt u tot u weer de volledige ademcontrole hebt.

Voor mensen die al sporten is het aan te bevelen om bij voorbaat al wat gas terug te nemen en eerst te leren door de neus te ademen. In het begin voelt dat niet fijn aan, omdat het benauwd en beperkend voelt. Als u het volhoudt, zult u later merken dat het juist een positief effect op uw prestatie heeft. Bij een hoger kooldioxide gehalte in het lichaam, stroomt het bloed sneller, er is dus een betere zuurstof transport, afvalstoffen worden makkelijk afgevoerd, lichaamscellen en spieren krijgen makkelijker zuurstof, omdat zuurstof makkelijker vanuit het bloed los wordt gelaten, ....

Gedurende het sporten verliest het lichaam warmte en vocht. Dehydratie draagt niet bij tot een gezond lichaam, omdat bij benadering 60% van een volwassen lichaam uit water bestaat (Sukkar 1993). Er is water nodig om gewrichten te smeren en als de longblaasje niet voldoende vochtig zijn, kan de zuurstof niet ontbinden en de bloedstroom binnengaan (Tortora 1984). Het is dus belangrijk om de vochtopname zo optimaal mogelijk te houden.

Als niet voldoende zuurstof wordt vrijgegeven in de lichaamscellen, wordt er melkzuur opgebouwd en worden de spieren snel moe. Het is een zelf beschermend mechanisme om te voorkomen dat men te ver kan gaan en het spierweefsel beschadigd wordt. Met de overtuiging 'no pain, no gain' en door de pijn barrière heen duwen zal men makkelijk blessures krijgen. Met aandacht voor het lichaam sporten en binnen de grenzen van uw fysieke vermogen blijven is een veiliger manier om uw fitheid te verbeteren.

Laat de ademhaling de mate van sportintensiteit bepalen.

De hele tijd door de neus in- en uitademen en hier een ontspanning in vinden, waarbij u de mate van ademhalen bepalend laat zijn voor uw tempo is de eerste stap om verbetering te krijgen in uw sportcapaciteit en uw sportbeleving.

Zoeken